top of page

Werkwijze arbeidsmediation

Bij de start van een arbeidsmediation voer ik allereerst een voorgesprek met alle betrokkenen, apart van elkaar. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid zijn of haar eigen kant van de zaak te belichten. Dit vormt een goede basis voor het vervolgplan.

Vanuit het vervolgplan gaan de betrokkenen aan de slag met het zoeken naar een oplossing waar partijen achter kunnen staan. En dit proces begeleid ik als arbeidsmediator van het eerste gesprek tot de oplossing. 

 

Mijn rol in arbeidsmediation is neutraal en onpartijdig, waarbij je misschien wel beter kunt spreken van meerzijdig partijdig. Ik behartig namelijk de belangen van alle betrokkenen en stel mij daarbinnen neutraal op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als het nodig is voor de voortgang van het proces, voor de gezamenlijke oplossing, voer ik afzonderlijke gesprekken (caucus) met de partijen. In alle gesprekken staat de vertrouwelijkheid voorop.

Hoe ik werk

"Ik behartig de belangen van alle betrokken partijen.”

binnenstebuiten_groep.jpg

Als er een gezamenlijke oplossing is gevonden maak ik daarvan een schriftelijke vaststellingsovereenkomst. De schriftelijke vaststellingsovereenkomst bij arbeidsmediation komt niet alleen voor als de gezamenlijke oplossing uitkomt op ontslag, maar ook bij herstel van de arbeidsrelatie wordt er een VSO gemaakt, waarin de overeengekomen afspraken worden vastgelegd.

De arbeidsmediation wordt daarna officieel beëindigd met een aan alle betrokken partijen gericht mailbericht, waarbij geheimhouding uiteraard van kracht blijft. 

 

Voorafgaand aan de arbeidsmediation wordt een mediationovereenkomst volgens de richtlijnen van het MfN en het daarbij behorende reglement en gedragsregels aan alle betrokkenen/partijen gestuurd en ondertekend. In deze overeenkomst worden de pijlers als vrijwilligheid, geheimhouding, neutraliteit, onpartijdigheid en kosten nader toegelicht.

 

Tevens ben ik aangesloten bij de Vereniging Arbeidsmediatiors Nederland VAN.

HR ondersteuning & Advies

Medewerkers zijn voor de meeste bedrijven het kostbaarste ‘materieel’.

Het kostbaarste, niet alleen in het licht van grootste kostenpost, maar veel meer de kostbaarste toegevoegde waarde.

Hoe creëer je een werkomgeving waarin medewerkers tot hun recht komen en voor het bedrijf het meest van toegevoegde waarde zijn? 

Met een goede salarisadministratie en een jaarlijks beoordelingsgesprek alleen ben je er niet mee. Er is méér voor nodig!

  • Oprechte aandacht en betrokkenheid:
    het oprecht betrokken zijn met je medewerkers, de mens kennen die achter de functie leeft en beweegt, weten waar hun talenten liggen én waar hun talenten niet liggen, hoe is hun thuissituatie, wat zijn hun dromen, om vandaaruit gezamenlijk te kijken naar waar zij het voor het bedrijf en voor henzelf het beste tot hun recht komen.
     

  • Strategische personeelsplanning; veranderingen binnen de bedrijfsvoering raken ook aan de personeelsinvulling binnen het bedrijf. Neem bij wijzigingen in bedrijfsvoering ook de personele gevolgen en behoeften mee!

binnenstebuiten_groep.jpg
  • Verzuimbeleid: preventief;
    Hoe ga je om met medewerkers die dreigen uit te vallen, welke acties en mogelijkheden zijn er? Constructief: hoe begeleidt je medewerkers als zij uitgevallen zijn, wat is de rol van de werkgever bij re-integratie, tweede spoor trajecten? Hoe vul je het contact met de Arbodienst in?
     
  • Aannemen van nieuwe medewerkers;
    Hoe stel ik een correcte arbeidsovereenkomst op, welke contracten zijn er mogelijk, hoe voer je kennismakings- en sollicitatiegesprekken.
     

  • Einde arbeidsovereenkomst;
    Hoe neem je op goede wijze afscheid van medewerkers. Het belang van een exit gesprek;  het vraagt durf en moed om te bespreken wat er werd gemist, wat anders had gekund, maar ook wat er goed was. Een exit gesprek is bijzonder leerzaam en van grote waarde.

binnenstebuiten_schrijven.jpg

Meer weten over mij of mijn persoonlijke werkwijze? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Ik help u graag verder met uitsluitend advies of advies mét praktische ondersteuning.

 Anita van der Molen-Holl 

Diensten

Arbeidsmediation

Een mediator laat als dirigent de muziek weer stromen, de harmonie herstellen, geeft de betrokkenen het vertrouwen terug dat ze het kunnen, dat ieders aandeel van belang is om samen verder te kunnen, of laat helderheid ontstaan over het uit elkaar gaan om weer solist te worden, of naar een ander orkest over te gaan.

HR ondersteuning & Advies

Medewerkers zijn voor de meeste bedrijven het kostbaarste ‘materieel’. Het kostbaarste, niet alleen in het licht van grootste kostenpost, maar veel meer de kostbaarste toegevoegde waarde.

Hoe creëer je een werkomgeving waarin medewerkers tot hun recht komen en voor het bedrijf het meest van toegevoegde waarde zijn? 

bottom of page