Arbeidsmediation

Vaak is het de HR manager die vroegtijdig conflictsituaties op de werkvloer signaleert. Allereerst wordt er geprobeerd het intern op te lossen. Als dit niet lukt is het belangrijk om iemand in te schakelen die met een neutrale blik kan meekijken.

Van een HR manager/medewerker kan echter niet verwacht worden dat hij of zij vanuit een neutrale rol interne conflicten begeleidt. In de ogen van een collega heeft deze persoon al gauw de pet op van de werkgever en is de benodigde neutraliteit niet te waarborgen. Daarbij komt dat de werkgever van de collega ook de werkgever van de HR-manager/medewerker is en dat maakt onbevangen en neutraal bevragen en begeleiden onmogelijk.

Zonder de aanwezigheid van een onpartijdige en neutrale gesprekleider kunnen partijen zich niet veilig voelen. Daardoor kunnen betrokkenen hun binnenste niet in een veilige sfeer naar buiten brengen en kom je niet tot een oplossing waar beide partijen achterstaan en mee verder kunnen. 

Een veel voorkomend misverstand in arbeidsmediation is de uitspraak; wie betaalt, bepaalt. Immers bij arbeidsmediation is het de werkgever die doorgaans betaald. Maar dit betekent niet dat de werkgever ook bepalen mag en ik als arbeidsmediator adviseur van de werkgever ben. Als arbeidsmediator sta ik tussen de partijen en behartig ik de belangen van alle betrokkenen, ongeacht wie betaalt. En daarin kan ik neutraal zijn, omdat ik geen enkel belang heb bij de uitkomst.

Anita is zeer prettig en kundig!
‘Ik kan iedereen Anita aanbevelen die net als ik zelf niet meer uit een moeilijke situatie op het werk kan komen.’ 

Herma  -  1 november 2019

Hoe verloopt een arbeidsmediation

Als arbeidsmediator hanteer ik mijn eigen persoonlijke werkwijze, wel volgens de richtlijnen van het MfN. Mijn rol is altijd neutraal en onpartijdig. Ik behartig in arbeidsmediation de belangen van alle betrokken partijen. 

​Mijn werkwijze in het kort

  1. Telefonische intake met betrokkenen partijen

  2. Toezending en ondertekening van de mediationovereenkomst en bijbehorende documenten

  3. Een voorgesprek met alle betrokkenen, apart van elkaar

  4. Vervolgplan ontwikkelen 

  5. Samen in gesprek om te komen tot oplossingen

  6. Opmaken schriftelijke vaststellingsovereenkomst met de gemaakte afspraken

  7. Schriftelijke beëindiging arbeidsmediation 

  8. Telefonische evaluatie van de mediation met de betrokken partijen
     

Meer weten over mijn persoonlijke werkwijze? Klik dan op de 'Lees hier meer' knop.

Verzeild geraakt in een conflictsituatie waar u zelf niet meer uit komt? Ik help u als arbeidsmediator graag bij het vinden van een oplossing. 

Wilt u meer weten over de waarde van arbeidsmediation? Neem dan contact met mij op.

 Anita van der Molen-Holl 

 

Contact

Vaarwerkhorst 35

7531 HK  Enschede

06 22 96 53 40

anita@bibutwente.nl

© 2021 Binnenstebuiten. Designed by Creative Bastards.