Werkwijze arbeidsmediation
Bij de start van een arbeidsmediation voer ik allereerst een voorgesprek met alle betrokkenen, apart van elkaar. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid zijn of haar eigen kant van de zaak te belichten. Dit vormt een goede basis voor het vervolgplan.
​
Vanuit het vervolgplan gaan de betrokkenen aan de slag met het zoeken naar een oplossing waar partijen achter kunnen staan. En dit proces begeleid ik als arbeidsmediator van het eerste gesprek tot de oplossing.
Mijn rol in arbeidsmediation is neutraal en onpartijdig, waarbij je misschien wel beter kunt spreken van meerzijdig partijdig. Ik behartig namelijk de belangen van alle betrokkenen en stel mij daarbinnen neutraal op.
Als het nodig is voor de voortgang van het proces, voor de gezamenlijke oplossing, voer ik afzonderlijke gesprekken (caucus) met de partijen. In alle gesprekken staat de vertrouwelijkheid voorop.
Hoe ik werk
"Ik behartig de belangen van alle betrokken partijen.”

Als er een gezamenlijke oplossing is gevonden maak ik daarvan een schriftelijke vaststellingsovereenkomst. De schriftelijke vaststellingsovereenkomst bij arbeidsmediation komt niet alleen voor als de gezamenlijke oplossing uitkomt op ontslag, maar ook bij herstel van de arbeidsrelatie wordt er een VSO gemaakt, waarin de overeengekomen afspraken worden vastgelegd.
​
De arbeidsmediation wordt daarna officieel beëindigd met een aan alle betrokken partijen gericht mailbericht, waarbij geheimhouding uiteraard van kracht blijft.
Voorafgaand aan de arbeidsmediation wordt een mediationovereenkomst volgens de richtlijnen van het MfN en het daarbij behorende reglement en gedragsregels aan alle betrokkenen/partijen gestuurd en ondertekend. In deze overeenkomst worden de pijlers als vrijwilligheid, geheimhouding, neutraliteit, onpartijdigheid en kosten nader toegelicht.
Tevens ben ik aangesloten bij de Vereniging Arbeidsmediatiors Nederland VAN.